gastoudergonny_logo met vlinder
Practisch - fruit eten
praktisch - lunch
prachtisch - lunch eten
kinderkamer 2017 (2)
kinderkamer 2017 (1)

Dagindeling, eten, slapen en voeding

Hoe ziet een dag eruit? 

We hebben een dagritme, wat de kinderen herkenning, duidelijkheid en rust geeft.  


Tot ongeveer 9.00 komen de kindjes. Vaak lezen we eerst een boekje voor om even aan te komen. Daarna gaan de kinderen spelen, vaak met de grote houten garage, met de poppen of ze gaan lekker koken bij het fornuisje. Ook de mooie boekjes en spelletjes en puzzels zijn favoriet. Er wordt geen tv of filmpjes gekeken, de kinderen zien hier geen beeldscherm. Het speelgoed is voornamelijk van natuurlijke materialen. 


Om 9.30 we kruidenthee of water. Met verschillende soorten fruit erbij. Bij elk moment aan tafel zing ik liedjes en/of vingerspelletjes. Daarna doen we onze jassen en schoenen aan en gaan we naar buiten, want de kipjes wachten op ons, zij hebben honger. Ik heb 3 kipjes in een groot kippenpaleis. We voeren ze elke dag en kijken of ze eitjes gelegd hebben. Soms blijven we dan in de tuin en gaan de kinderen in de zandbak taartjes bakken of graven. Anderen plukken gras dat ze aan de kipjes geven. Ook wordt er veel op of met de driewielers, kruiwagentjes, stepjes en loopauto’s rondgereden. (Zie de foto’s). De kinderen die dat willen kunnen me helpen met o.a. het pad vegen, appels plukken en de dieren verzorgen. Bij veel dingen die we doen past wel een liedjes.   


10.00 We gaan elke dag naar buiten. Vaak naar het park of natuurlijke speeltuin dat zo’n 5 minuutjes lopen is. De kleintjes gaan in de tweeling wandelwagen en de peuters kiezen meestal de driewieler of loopfiets. Of ze gaan allemaal in de grote wagen. Het park is altijd hetzelfde en toch altijd anders. Een lieve hond die komt kijken, en die ze mogen aaien als ze het durven. De eendjes die voorbijzwemmen, blaadjes die vallen, bloempjes die uitkomen en plassen om door heen te lopen. Er valt veel te beleven. 

De natuurlijk speeltuin heeft o.a. een grote vogelnestschommel, een kabelbaan, een glijbaan, een klimrek en een grote waterpomp, waar het water via zelf gegraven gangetjes zijn weg zoekt. Hier kun je eindeloos spelen.   


Tegen half 12 is het tijd voor een boterham en gaan we naar binnen. Het eten en drinken is biologisch. We eten met zijn allen aan tafel en na de liedjes gaan de meeste kinderen naar bed. Op de 1e verdieping heb ik slaapkamers met houten kinderbedjes. Als ze hun katoenen slaapzakje aan hebben dek ik ze toe met een lakentje en katoenen deken of in de winter met een lekkere warme wollen deken.   


Na het slaapje wordt er natuurlijk weer verder gespeeld. Met de oudere kinderen doe ik vaak een spelletje, of we knutselen of bakken. We drinken weer en eten fruit of een rijstwafel. Vaak gaan we nog een keer naar buiten. Net wat er dan het beste past. 


De kindjes kunnen bij mij warm eten als de ouders dat willen. Zodat ze met een volle tevreden buik naar huis toe gaan.  


Baby’s volgen zoveel mogelijk het ritme dat zij thuis gewend zijn en geven vaak zelf goed aan wanneer ze honger hebben of moe zijn.


Voeding

We eten biologische voeding. Ik heb allerlei fruit en rond de zomer veel klein fruit zoals allerlei bessen, frambozen en aardbeien, waar de kinderen vaak dol op zijn. Een deel daarvan komt van mijn volkstuin die op 10 minuten loopafstand van mijn huis ligt en waar we soms heen gaan om bijvoorbeeld besjes te snoepen of water te pompen, net wat dan bij de kinderen past. Bij de lunch heb ik altijd verschillende verse rauwkost waaruit ze kunnen kiezen zoals komkommer, wortel, tomaatjes, paprika, kiempjes en/of radijsjes. Ik nodig ze uit om nieuwe dingen te proberen, te proeven, maar dwing niet. Vaak zijn ze wel nieuwsgierig naar nieuwe dingen, ook omdat ze ander kindjes ervan zien smullen. De kinderen krijgen bij mij geen suiker en geen toegevoegd zout. Kinderen met een voedselallergie zijn ook welkom.


De kindjes kunnen bij mij warm eten als de ouders dat willen. Zodat ze met een volle tevreden buik naar huis toe gaan. 


Als je kindje nog borstvoeding krijgt en je wilt en kunt dat zelf komen geven, dan ben je van harte welkom om tijdens de dag even langs te komen om je kindje te voeden. 

Openingstijden en tarief 

Openingstijden en tarieven van Gastouder Gonny in Zutphen


Gastouder Gonny is gedurende 47 weken per jaar geopend.  

Op maandag, dinsdag en donderdag van ’s ochtends 7.30 u tot ’s avonds 18.00 uur. Andere tijden in overleg. Op woensdag ben ik tot uiterlijk 15.00 open. 

Maandag, dinsdag en donderdag is het minimaal af te nemen uren 8 en op woensdag 5. Eerder halen of brengen of een keer extra opvang in overleg. 


Het heeft mijn voorkeur als kinderen minimaal 2 dagen komen, omdat de ervaring leert dat ze dan veel sneller en beter wennen en zich hier meer thuis voelen. 


De opvang is 6 weken gesloten waaronder 3 zomervakantie weken en 1 kerstweek en officiële feestdagen.


De verschuldigde vergoeding voor de opvang van 1 kind is € 7,50 per uur aan de gastouder. 


Dit is inclusief alle eten en drinken, verzorgingsproducten, zonnebrand, (billen) crèmes etc. Dit alles is biologisch. Alleen luiers en flesvoeding zijn exclusief. 


We overleggen hoe je kindje het beste kan wennen, bijvoorbeeld door eerst een paar keer een uurtje tot een halve dag te komen en/of dat je er de eerste keer (of een paar keer) bij blijft.


De eerste maand is proefmaand. Na de proefmaand is het opzegtermijn 1 maand.


Niet opgenomen dagen, bijv. door ziekte of vakantie van de ouders kunnen binnen 1 maand ingehaald worden (indien er plek is).


Voor de foto’s hier op de website heb ik natuurlijk toestemming van de betreffende ouders. 

gastoudergonny_decoration