gastoudergonny_logo met vlinder
gastoudergonny_gonny
Wie ben ik - onder de bestaande foto

Iets over mezelf

Mijn naam is Gonny Jansen. Ik ben trotse moeder van 2 dochters. Zij zijn inmiddels het huis uit en nu heb ik veel plek in huis voor de kleine kindjes. 


Al 30 jaar werk ik met kinderen op verschillende manieren. Zo’n 10 jaar heb ik als groepsleidster met kinderen gewerkt met een verstandelijke beperking op een antroposofische instelling. Toen ik kinderen kreeg ben ik (korter) gaan werken in de ambulante tak, (in gezinnen thuis), vaak om ouders te ontlasten en voor medische ondersteuning. Toen mijn kinderen ouder werden heb ik 7 jaar als antroposofisch verpleegkundige gewerkt met kinderen die in een instelling wonen en was ik de rechter, uitvoerende hand van de artsen. 

In 2016 ben ik daarmee gestopt en ben ik de kinderopvang in mijn huis gestart. Want bij kleine kinderen ligt mijn hart.  


Mijn intentie is om jonge kinderen te zien in wie ze zijn. Ze te helpen omgaan met hun innerlijke wereld door de ervaringen die ze opdoen, in verbondenheid met zichzelf en met hun buitenwereld. Wat een basis is om zich te kunnen ontwikkelen tot een evenwichtige volwassene met een positief zelfbeeld. 

Ik stimuleer kinderen om zelfstandig te worden, met jassen, plassen en ook op het sociale vlak. Natuurlijk passend op hun eigen niveau en dat kan voor elk kind anders zijn. Het is geregeld verassend hoe kinderen vaak zelf, met een klein beetje hulp, kleine conflictjes leren oplossen en hun grenzen op een fijne manier leren aangeven.  


Ik creëer een rustige geborgen omgeving waarbinnen kinderen vrij kunnen spelen. Zodat ze zich in hun eigen tempo optimaal kunnen ontwikkelen en zichzelf en de wereld leren ontdekken. Ik heb veel spelmateriaal voor elk kind en elke fase. En we gaan natuurlijk veel naar buiten.  


Ze leren hier spelenderwijs heel veel vaardigheden. Fysiek, maar ook emotioneel en sociaal omdat ze in een (kleine) groep zitten. Dit bevordert de aansluiting met school, vooral ook omdat ze hier een aantal dezelfde gewoontes en liedjes leren die ze op school ook tegen gaan komen. Ook maak ik een verslag van het kind als het bijna naar school gaat, dat ouders desgewenst aan de kleuterjuf kunnen geven.  


De oudere kinderen kunnen soms mee helpen met de dagelijkse dingen die we doen, als ze daar zin in hebben. Zoals eten klaar maken, kipjes voeren, planten water geven, tafel dekken, afwassen (met het schuim spelen!), appelmoes maken, in de tuin werken, de stoep vegen, blad harken en dergelijke.  


We wonen in een rustige en kindvriendelijke buurt. Op een paar minuutjes lopen van de Vrije School de Zonnewende aan de Valckstraat. Ook wonen we vlakbij het park en de natuurlijke speeltuin Praebsterkamp, waar we vaak te vinden zijn. Verder is het 10 minuten lopen naar mijn volkstuin waar in de zomer heel veel bessen en bramen zijn om te snoepen, of om bijv. water te pompen en bloemen te plukken.  

wie ben ik